Celostni terapevtski pristop

☀hipnoza, samohipnoza, PEAT in DP4, kvantna transmisija, rebirthing, meditacije, astrologija in tarot, delavnice in seminarji, online terapije preko Skypa ☀ Meditacijski retreat na Pohorju- 7.8. do 11.8.2024 ☀

Intenziv razsvetljenja


Intenziv razsvetljenja

Intenziv Razsvetljenja je dinamični proces/metoda/tehnika, ki jo je ustvaril Charles Berner leta 1968. V Intenzivu Razsvetljenja je združena meditacija in diadna komunikacija v parih, ki »predeluje« posameznikove duhovne mase in vodi k direktni izkušnji resnice. Ugotovljeno je bilo, da komunikacija osvobaja človekov nezavedni duh in ga korak po korak pelje do pravega izvira sreče in lastne nepogojenosti. Direktna izkušnja resnica je neposredno zaznavanje nečesa ali nekoga, brez objekta in subjekta. Je čisto stanje zavesti, brez filtrov, programiranih odzivov in identifikacij. Je najbolj naravno stanje posameznika, kar ga lahko dosežemo. Na žalost pa je večina tako daleč od tega stanja, da potrebuje proces, metodo, ki posameznika pripelje ponovno domov. K sebi, k svojemu resničnemu bistvu, notranjemu miru in občutku sproščene nepogojenosti in bazičnega občutka »Jaz sem«. Intenziv Razsvetljenja traja tri dni in v treh dneh intenzivnega dela posameznik doživi globoko resnico o sebi, drugih ljudeh in o življenju samem.

Kako Intenziv Razsvetljenja deluje?

ramana_maharshi

Intenziv Razsvetljenja uporablja vprašanje »Kdo sem Jaz«, katerega uporabo je kot pot do osvoboditve uporabljal že indijski modrec Ramana Maharshi (1879­-1950). Vprašanje »Kdo sem Jaz« učinkovito zmanjšuje in predeluje vtise v našem umu in vodi posameznika k direktni izkušnji svoje resnične narave. Naš um postane na nek način malce opit, saj je navajen trditev, idej in sugestij, ki mu odgovarjajo. Naš um nima rad vprašanj na katera nima odgovorov. Če moč vprašanja »Kdo sem Jaz« ni takoj očitna, pomisli: »Kdo to v tem trenutku bere? Čigavo telo sedi in to bere? Kdo misli? Čuti? Živi to življenje«? Je sedaj bolj jasno? Ali se ob tem vprašanju počutiš nelagodno in se samo nasmehneš? Lahko sprejmeš, da ne veš?

Toliko časa, ko ne veš, je vprašanje tu. Je tukaj, ker ne veš odgovora. Lahko se delaš in misliš, da veš...pa vendar bo to vprašanje ostalo tukaj...s teboj ves čas...dokler ne bo odgovorjeno. Vprašanje ima moč samo po sebi. To je dejstvo. Tak je naravni zakon. Vprašanje je zmeraj tu, toliko časa, da na koncu ponikne in ga ni več...

Z vprašanjem »Kdo sem Jaz« peljemo um do svojega izvora, do srca, kjer domuje naše resnično Sebstvo. Ko um ponikne v srce in se tam popolnoma stabilizira, doseže posameznik samospoznanje. Nekateri pravijo temu tudi »razsvetljenje«.


Vrednost direktne izkušnje resnice

Vrednost direktne izkušnje resnice in sposobnost komuniciranja resnice omogoča bolj zavestno življenje in bližjo povezavo z ostalimi. Odkritje samega sebe sprosti veliko življenjskih napetosti in negotovosti in s tem dvigne posameznika, da živi resnico in postane boljši človek. Ob spoznanju spoznaš besede in pisanje učiteljev in mojstrov, saj postaneš eno z njimi. Prideš do istih spoznanj kot oni...prej si jim verjel ali ne, bral o njih...sedaj to živiš. Kar naenkrat je življenje čudovito in hvaležen si mu. Brez, da bi igral in se pretvarjal...samo si...enostavno veš.


Kakšne koristi imaš od Intenziva Razsvetljenja?

S spoznanjem samega sebe v sebi najdeš jedro, ki ga poprej nisi tako močno občutil. Je kot, da bi prišel spet nazaj domov. Ko imaš jedro globoko v sebi in si z nim povezan, je vse, kar počneš bolj zavestno in v skladu s tvojo resnično naravo. Posamezniki, ki so se udeležili Intenziva Razsvetljenja mnogo hitreje napredujejo na vseh področjih življenja.


  • - pristnejši občutek poslanstva in življenjskega smisla
  • - večja zmožnost globlje povezave z drugimi ljudmi -­ družina, partner, prijatelji...
  • - lajša možnost oprostiti sebi in drugim
  • - preseganje strahov in problemov... strah pred samoto... občutek, da nisem dovolj dober...strah pred umiranjem in lastno minljivostjo
  • - brezpogojna ljubezen.... popolno sprejemanje sebe in drugih
  • - spoznanje svoje resnične nepogojene narave
  • - mir uma... veselje.... občutek sreče brez razloga...
Intenziv razsvetljenja-Grega-Gregorec

Kaj delamo na Intenzivu Razsvetljenja?

Na Intenzivu Razsvetljenja delamo z vprašanjem »Kdo sem Jaz?. To ne delamo sami, ker je to ponavadi težko, temveč delamo v parih z drugimi udeleženci. Moč in energija, ki je med udeleženci Intenziva se na ta način intenzivno koncentrira na samo vprašanje. To omogoča kvantni dvig zavesti, ki počasi razstopi samo vprašanje. To, kar ostane...je naš cilj.

Tri dni se dela v parih (diadah) z drugimi udeleženci. Vsak posameznik se poglablja v samo vprašanje »Kdo sem Jaz« in to, kar se mu ob temu pojavlja komunicira z svojim partnerjem, ki v tistem trenutku dela z njim. Partner, ki je na drugi strani sprejema sam odgovor, brez komentarjev in sodb. Ena diada traja 40 minut in partnerja se med seboj v komunikaciji in sprejemanju izmenjujeta v pet minutnih intervalih. Med diadami se izmenjujejo sprehodi, počitek, tiha kontemplacija s samim seboj, obroki, skupinske vaje povezanega dihanja, meditacije...In tako vsak dan, uro za uro...


Kaj doživljaš med Intenzivom Razsvetljenja?

arunachala

Samo delo, ki ga opravljamo je zelo subtilno in na prvi pogled naporno. Vendar, bolj, ko se Intenziv odvija, spontano občutiš in doživljaš globok osebni kontakt in razumevanje sebe in partnerja s katerim delaš. Ravno ta odprtost in razumevanje je to, ki daje Intenzivu svojo moč. Sočutje in odprtost poglablja samo kontemplacijo in odstranjuje duhovne mase ( različne podzavestne vplive) in različne notranje ovire. Počasi začneš stopati v neskončni ocean resnice. Kaj najdeš tu? Noben se ne bo vmešaval v tvoje »odkrivanje« ali ti bo povedal kaj boš tu našel...sam boš moral to narediti. Mojster Intenziva in udeleženci sami ti bodo omogočili pravo podporo in občutek varnosti, da boš to lahko naredil in spoznal. Ves Intenziv je namenjen ustvarjanju teh pogojev.


Kaj je direktna izkušnja Resnice?

Kontemplacija in delo v parih na Intenzivu vodijo do direktne izkušnje resnice o temu kdo si ti. Direktna izkušnja resnice ima več nivojev, vsak posameznik jih doživlja različno in na svoj način. Včasih je to težko razumeti, ker vsebuje v sebi drugačno razumevanje tega, kar se nam je v življenju dogajalo in kar mislimo, da se nam bo zgodilo. Nima nobene direktne povezave z razmišljanjem, čutenjem, verjetjem ali biti v nekem posebnem stanju. Direktna izkušnja je ponavadi za vsakogar presenečenje. Subjekta in objekta ni več, oziroma se združita v eno. Resnica je v tistem trenutku več kot očitna in jasna. V tem stanju je občutek izpopolnitve in zadovoljstva. Ni pa to še konec poti. Vrata so odprta za raziskovanje nove resnice ob poglobitvi zavesti. In ta resnični JAZ komunicira s svojim partnerjem. Ko to počneš ustvarjaš v sebi novo življenje, nov smisel in novo razumevanje tistega trenutka, kar preneseš v novo realnost po končanem Intenzivu.

"New age" gibanje temelji na veri v osebnost. Ukvarja se z različnimi oblikami osebnostne rasti, z izboljševanjem svojih življenjskih zgodb, z močjo lastnih misli, s kreiranjem želenega življenja... Skratka – »jaz« moram to in to narediti, da se bom bolje počutila, da bom bolj duhovna, srečna, da bom dosegla, karkoli si že želim. Vendar je ključni problem prav ta »jaz«. Vir problema ne more razrešiti problema! Intenziv Razsvetljenja iluzijo "poreže" pri samem korenu. Postavi nam vprašanje – kdo v resnici si/ sem? Tega se večina izmed nas nikoli ne vpraša. »Sebe« jemljemo kot samoumevne. Vendar zakaj celo naše življenje nekaj iščemo, trpimo, se ukvarjamo s smislom življenja, osebnostno rastjo, itd.? Ker “osebnosti” nikoli ne moremo dovolj nahraniti ali jo izboljšati, da bi našli mir. Stavili smo žal na napačnega »konja«. Šele ko izgubimo (iluzijo) sebe, se razkrije celota, čista zavest, bog, praznina ali polnina – kakor je komu ljubši izraz. Postanemo dom, ki ga pravzaprav nikoli nismo zapustili. Le zavedali se nismo tega. To je največji paradoks. In to zavedanje naredi bistveno razliko v dojemanju.


Kdo vodi Intenziv Razsvetljenja?

Intenziv Razsvetljenja vodi Grega Gregorec, ki se je svojega prvega Intenziva Razsvetljenja udeležil leta 1991. Vsako leto organizira vsaj dva Intenziva Razsvetljenja ( marec, maj, oktober). Če se zbere skupina vsaj 8 posameznikov se lahko organizira Intenziv tudi v vašem kraju. Intenziv Razsvetljenja močno pospeši duhovno rast in proces lastnega samozavedanja. Mnogi udeleženci so si v svojem mnenju o Intenzivu zelo podobni, pravijo mu »najvišje in najgloblje spoznanje«, ki sem ga doživel/la do sedaj v svojem življenju.

Za več informacij o Intenzivu nas lahko kontaktirate. Veseli bomo vašega zanimanja.